TIPS KURANGKAN SAKIT TUMIT : PUNCA DAN PENYELESAIAN

Posting kali ni based on my friend’s experience.

My friend ni selalu mengadu sakit tumit. Kebiasaannya dia akan rasa paling sakit apabila mula bangun tidur dan ingin memulakan pergerakkan kaki atau mula nak berjalan. Keadaan ini adalah paling sakit sangat bila pijak lantai. Bukan itu saja kalau dari duduk dan bangun nak berjalan pun terasa sakit tumit kaki.

Akibat terlalu sakit dia pergi berjumpa doktor. Doktor beritahu punca sakit tumit tu disebabkan ‘Calcaneal Spurr’. Dan doktor tak sarankan untuk ambil ubat tahan sakit kerana sakit itu akan hilang sekejap dan kembali semula.

APA ITU CALCANEAL SPURR?

Calcaneal Spurr ialah tulang kecil (Bony Spurr) yang tumbuh pada tulang tumit (tulang Calcaneum) kita. Pertumbuhan spurr ini berlaku secara fisiologi akibat geseran dan tekanan yang berpanjangan dan berterusan antara tulang calcaneum dan tisu serat sekitarnya. Ini akan merangsang pertumbuhan spurr yang tidak mengikut ‘allignment’ tulang asal. Spurr akan tumbuh umpama duri di dahan, menekan tisu serat dan otot di tapak kaki (tumit) kita.

Semasa tidur atau duduk dan berdiri lama, spurr akan menekan tapak kaki kita disatu titik yang sama. Ini akan mengakibatkan kawan berkenaan tidak mendapat bekalan darah dan oksigen yang sepatutnya dan menimbulkan kesakitan. Dengan pergerakan, spurr tadi tidak lagi duduk di titik tetap, kawasan tersebut mula mendapat bekalan darah dan oksigen yang sepatutnya dan kesakitan akan mula hilang.

Spurs-copy

Heel Spurr atau Taji Tumit

CARA MERAWAT CALCANEAL SPURR

Kebiasaannya untuk kes macam ni doktor tidak akan operate buang spurr yang tumbuh tadi melainkan ia terlalu besar dan signifikan sehingga menyakitkan tumit sepanjang masa. Ini kerana kesan pembedahan itu sendiri akan menimbulkan pelbagai gejala kesakitan yang lain. Jadi apa yang doktor lakukan ialah:

1) Membekalkan ubat tahan sakit
2) Merujuk pesakit pada Jabatan Fisioterapi (untuk mengurangkan kesakitan)
3) Memberi sedikit petua untuk pesakit apabila dirumah

So, ini antara cara yang doktor tu bagitahu untuk merawat kesakitan akibat spurr tersebut.

  • Apabila bangun dari tidur, jangan terus bangun untuk menapak, tetapi mulakan dengan senaman tapak kaki. Pusing dan gerakkan pergelangan kaki beberapa kali. Dengan cara ini, bekalan darah dan oksigen akan mula sampai ke kawasan yang ditekan spurr tadi.
  • Begitu juga apabila mahu memulakan pergerakan dari duduk dan berdiri yang lama
  • Mulakan menapak dengan hujung kaki (bukan tumit) dengan perlahan dan berjalan seperti biasa
  • Rendam kaki dengan air suam (terpulang jika mahu merendam dengan air suam campuran herba dan sebagainya)

Doktor tu pun cerita bahawa dia juga pernah mengalami spurr. Walaupun dia seorang doktor, sebolehnya dia mengelak untuk makan ubat tahan sakit kerana dia lagi arif tentang side effect ubat tu untuk jangka masa panjang. Dan dia juga tiada masa untuk melakukan fisioterapi. Apa yang dia lakukan ialah exercise dan rendaman kaki sekali sekala.

Apa yang telah beliau amalkan ialah suplemen Shaklee. Beliau juga sarankan kepada my friend tu untuk mencuba supplement Shaklee. Awalnya beliau terbaca kesan Ostematrix dan tindakan Omega Guard, dan beliau terus mencuba kerana bukan sahaja mahu menghilangkan kesakitan tadi, tetapi beliau juga mahu mendapatkan manfaat lain dari Ostematrix dan Omega Guard.

WhatsApp Image 2017-09-18 at 02.26.56

Alhamdulillah, selepas mengamalkan keduanya, memang sakit tumit my friend beransur hilang (sekarang langsung tiada). Macam magik katanya kerana dia tidak pernah tahu tablet kalsium dan omega 3 mampumenghilangkan sakit yang dialaminya 🙂

Apa Kandungan Dalam Omega Guard Dan Ostematrix?

Ostematrix

Ostematrix mengandungi nutrien kalsium dan magnesium yang boleh melindungi tulang dari segi pembentukan dan penjagaan tulang menjadi kuat. Tulang yang sihat dan kuat untuk menampung berat badan dan bantu menggerakkan otot badan. Ostematrix juga boleh bantu merawat kebas-kebas kaki, kekejangan dan sakit-sakit sendi.

Omega Guard

Omega Guard bantu melegakan keradangan (kesakitan) dan memberi umpama pelincir kepada otot sendi yang sakit. Pada tumit yang sakit seperti tiada lagi pelapik anjal atau telah haus dibahagin tumit, jadi omega guard dapat meredakan sakit itu. Pengambilan suplemen Omega Guard dan Ostematrix dapat merawat sakit tumit secara semulajadi kerana bahan-bahan kandungan pada suplemen ini adalah daripada bahan semulajadi tiada sedikit pun bahan kimia dan paling penting ianya halal diambil.

Ada yang berminat untuk dapatkan set cara merawat sakit tumit ini, boleh whatsapp Wanie keh atau klik button di bawah untuk terus membeli.

 

Klik button di bawah untuk membuat pembelian SET RAWATAN TUMIT

Wanie Nazeri
011 33147296

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s